Partnerem serwisu jest firma M.K.Szuster

Przyszedł "Czas na Ser"

2017-05-25 12:29:42 (ost. akt: 2017-05-25 12:24:55)
Przyszedł Czas na Ser

Autor zdjęcia: Mariola Adela Karpowicz

Do Lidzbarka Warmińskiego zjadą się serowarzy z całej Europy. Znowu będziemy mogli spróbować najsmaczniejszych i najzdrowszych serów, produkowanych tradycyjnymi metodami. Poznamy nowe smaki. Nauczymy się też jak łączyć sery z oliwą oraz z cydrem.

W dniach 2-4 czerwca 2017 producenci i amatorzy tradycyjnych serów spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu Krasicki na VII Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych.

Festiwal „Czas na Ser” to święto serowej braci, to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji zapomnianych smaków.

To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.

Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuką serowarską.

Pierwszy dzień przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. Planowane jest seminarium oraz ocena serów zgłoszonych do konkursu przez jury.

Udział w seminarium może wziąć każdy, kogo interesują technologiczne, sanitarne i prawne aspekty serowarstwa farmerskiego.

PROGRAM:
Piątek 2 czerwca, godz.15.00
Program seminarium:
1.Prezentacja Europejskiego Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych (pierwszy raz w Polsce!!!)
2.Produkcja mozzarelli w warunkach farmerskich
3.Dynamika zmian kwasowości podczas produkcji różnych produktów mleczarskich
4.Znaczenie mycia i dezynfekcji jako elementu dobrej praktyki higienicznej (GHP)
5.Moja serownia.
6.Komentowana degustacja „Sery Europy”.

Kolejne dwa dni będą otwarte i skierowane do festiwalowych gości, którzy będą mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostępne na co dzień tylko na lokalnych rynkach. Będzie tez możliwość zakupu kilku serów francuskich.
W tym roku znów spodziewamy się wizyty serowarów litewskich.

Zainteresowani będą mogli uczestniczyć w warsztatach smaku, podczas których będą mogli poznać sery na co dzień niedostępne na polskim rynku i wzbogacić swoją wiedzę o ich walorach i sposobach łączenia z innymi produktami. Pierwszy raz na warsztatach pojawią się sery z Austrii.


Program warsztatów:
Sobota
11.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Ser i oliwa, czyli jak łączyć różne sery i różne oliwy rzemieślnicze.
13,30 Sery litewskie
15.00 Sery austriackie

Niedziela
10.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Sery litewskie.
13.15 Sery i konfitury cytrynowe, czyli sery po nowemu.
14.30 Sery austriackie.


Jak zwykle festiwalowi będzie towarzyszyć wiele atrakcji dla dorosłych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa, festiwalowa muzyka. Kolejny raz zapraszamy w dniach 2-4 czerwca do Lidzbarka Warmińskiego – serowej stolicy Polski!

(www.czasnaser@pl, www.agrovis.eu, www.lidzbarkwarminski.pl, www.hotelkrasicki.pl, wwwlidzbarkwarminski.wm.pl)

Plakat Czas na ser
Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@naszawarmia.pl.
Zobacz w naszej bazie

Przewodnik lokalny

Zobacz także

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Anonymus #2255933 | 208.114.*.* 30 maj 2017 13:39

    Mm, zjadłby...:-)

    ! - + odpowiedz na ten komentarz