Partnerem serwisu jest firma M.K.Szuster

Olsztyn - zamek: Smaki Warmii i Mazur

2016-08-30 15:59:21 (ost. akt: 2016-08-30 16:03:58)
Po regionalne potrawy ustawiała się długa kolejka

Po regionalne potrawy ustawiała się długa kolejka

Autor zdjęcia: warmia.mazury.pl

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. 27 sierpnia na zamku w Olsztynie odbyły się festiwalowe pokazy kulinarne.

Była okazja do spróbowania potraw regionalnych: pierogów z gęsiną, babki ziemniaczanej oraz zupy gulaszowej w wykonaniu przedstawicieli Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
W region warmińsko-mazurskim dobrze prosperuje sieć producentów takiej żywności, co podnosi konkurencyjność regionu i atrakcyjność turystyczną.

Pokazom kulinarnym na zamkowym dziedzińcu w Olsztynie towarzyszyły prelekcje na temat ziół, bezalkoholowych napojów regionalnych, miodów oraz lodów naturalnych. Podczas imprezy można było nabyć na kiermaszu regionalne produkty żywnościowe, w tym: sery z mleka koziego, tradycyjne wędliny, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwa.

W trakcie festiwalu odbył się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisje konkursowe dokonały wyboru najlepszego regionalnego produktu i potrawy.
Konkurs "Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy" podzielony został, zgodnie z regulaminem, na następujące kategorie:

* Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego
* Produkt regionalny pochodzenia roślinnego
* Napoje regionalne
* Inne produkty regionalne.

W kategorii "Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego" uznanie jurorów i tym samym I miejsca zdobyły produkty:

„Szynka wędzona”, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna,
„Kiełbasa kasztelana”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra,
„Miód lipowy”, Halina Smyk z Pieniężna,
„Miód rzepakowy”, Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa,
„Miód wielokwiatowy” z Margrabowa, Pasieka Hodowlana KRIR z Olecka,
„Miód pszczeli nektarowy pochodzący z chabru i lipy drobnolistnej”, Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun z Olsztyna.

W kategorii "Produkt regionalny pochodzenia roślinnego" nagrody otrzymały:

„Ocet jabłkowy z linii Ocet z Olsztynka”, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy z Olsztynka,
„Chleb żytni staropolski z pestkami dyni”, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty

W kategorii "Napoje regionalne" zwyciężyły:

„Porter Warmiński”, Browar Kormoran z Olsztyna
„Bairille Honey Distillate”, Mazurskie Miody, Tomaszkowo
Miód pitny „Dwójniak Nidzicki” z Wytwórni Win i Miodów Pitnych Almes Sp. z o.o. z Nidzicy

Nominacje do nagrody „Perła 2016” w kategorii produkt otrzymali:

„Szynka wędzona” – Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
„Kiełbasa kasztelana” – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
„Miód wielokwiatowy z Margrabowa” – Pasieka Hodowlana KRIR z Olecka
„Porter Warmiński” – Browar Kormoran z Olsztyna
Miód pitny „Dwójniak Nidzicki” – Wytwórnia Win i Miodów Pitnych Almes Sp. z o.o. z Nidzicy

Jury konkursu wyróżniło dodatkowo 2 produkty:

„Udziec z dzika”, Zakład Masarski Zbigniew Rolka z Małdyt,
„Olej rzepakowy tłoczony na zimno z czosnkiem i papryczką habanero” Marek Bieżuński z Fitness Natura Polska z Ostródy.

W części gastronomicznej do konkursu przystąpiły 4 ekipy. Laureaci konkursu na najlepszą potrawę regionalną:

I miejsce, Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz nominację do „Perły 2016” zdobył Ośrodek Szkoleniowo – Wypoczynkowy „Stary Folwark” z Tumian za: „Karmuszkę” oraz „Sandacza w ogrodzie warzyw”,
II miejsce otrzymał Bar Młyn z Bań Mazurskich za „Zupę grzybową z łazankami” oraz „Kartacze”,
Na miejscu III uplasowała się załoga reprezentująca Karczmę „Krys-Stan” z Olsztyna, która podczas konkursu przygotowała – „Juchę – czerninę z gęsi podaną z szarymi kluchami” oraz „Pieczeń z dzika”.
Wyróżnienie otrzymała Restauracja Stella z Sząbruka k. Tomaszkowa za „Krupnik warmiński z grzybami” oraz „Sandacza na rabarbarze z jajem sadzonym”.
Materiał pozyskaliśmy dzięki współpracy z portalem warmia.mazury.pl



Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@naszawarmia.pl.
Zobacz w naszej bazie
  • Zamek w Olsztynie

    Zamek w Olsztynie

    Zamek w Olsztynie zbudowano w latach 1346-1353. Przez następne 150 lat ciągle go rozbudowywano. Był...

Przewodnik lokalny

Zobacz także

Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Tom Dee #2056809 | 88.156.*.* 31 sie 2016 22:14

    Nie będzie problemów z Urzędem Skarbowym ?

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Katechetka #2056635 | 94.254.*.* 31 sie 2016 17:42

    No jeszcze mało, za darmochę to już 500+ jest.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. jarek #2056594 | 81.190.*.* 31 sie 2016 16:13

    W porownaniu z ubiegloroczną edycją festiwalu slabiutko. Przed godziną trzynastą degustacji jeszcze nie bylo a gdy przyszedlem przed pietnastą zostaly juz tylko lody. Rok temu przez większą część dnia mozna bylo wielu przysmaków spróbowac. Więc za tegoroczny festiwal slabiutkie 3 minus

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

Polecamy