Partnerem serwisu jest firma M.K.Szuster

Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla - czyli festiwal smaku

2015-05-28 12:55:01 (ost. akt: 2015-05-28 12:59:16)
Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla - czyli festiwal smaku

Autor zdjęcia: Materiały organizatorów

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Region warmińsko-mazurski ma dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności.

Festiwal, który odbędzie się w ostatni weekend maja w Olsztynie u podnóża gotyckiego zamku kapituły warmińskiej, ma za zadanie promować tę ideę wśród mieszkańców regionu oraz odwiedzających nasz region turystów. Jego celem jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców, którzy wachlarz swoich produktów zaprezentują w sobotę na terenie przedzamcza w Olsztynie, a lokalną gastronomią.

Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. W tej dziedzinie warto wrócić do korzeni i rozwijać przetwórstwo żywności na małą, lokalną skalę w oparciu o świeże surowce, które na nasz stół trafią bezpośrednio z przysłowiowego „pola”.

Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane będą szerokiej publiczności. Miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni będą mogli w sobotę 30 maja uczestniczyć w degustacji potraw. Początek o godz. 11:00. Na stoiskach ustawionych wokół zamku producenci zaprezentują tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego i krowiego, pieczywo, ryby wędzone, ciasta, lody, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwo.

Wszystkich chętnych organizatorzy zapraszają do odwiedzenia dziedzińca olsztyńskiego zamku również w niedzielę 31 maja br. w godz. 10.00 -14.00, gdzie odbędzie się pokaz kulinarny wraz z degustacją potraw z dziczyzny – specjały kuchni kresowej. Organizatorem tego wydarzenia jest Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie.
Zarówno w sobotę jak i w niedzielę gościem specjalnym pokazów będzie wybitny znawca kuchni myśliwskiej i kresowej dr Grzegorz Russak.

Czekamy na Wasze zdjęcia i opisy pięknych zakątków regionu, kliknij tutaj, aby dodać swój artykuł lub skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@naszawarmia.pl.
Zobacz w naszej bazie
  • Zamek w Olsztynie

    Zamek w Olsztynie

    Zamek w Olsztynie zbudowano w latach 1346-1353. Przez następne 150 lat ciągle go rozbudowywano. Był...

Przewodnik lokalny

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Polecamy